به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، سفیر ایالات متحده در آلمان از سه کشور اروپایی در برجام و اتحادیه اروپا به خاطر آنچه "بیاعتنایی" به سیاستهای آمریکا علیه ایران خوانده، به شدت انتقاد کرد.
ریچار گرنل در گفتگویی با روزنامه "فرانکفورتر آلگمینه" که متن آن یکشنبه ۲۱ بهمن (۱۰ فوریه) منتشر شد، اعلام رسمی ثبت سامانه "اینستکس" را تلاش برای دور زدن تحریمهای آمریکا توصیف کرد و تاکید کرد که چنین کاری "قابل توصیه" نیست.
وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست ۳۱ ژانویه خود در بخارست با پیشنهاد مشترک فرانسه، بریتانیا و آلمان برای راهاندازی سامانه تسهیل مبادلات مالی و بازرگانی با ایران موافقت کردند.
سامانهای که قرار است مبادلات مالی و تجاری میان شرکتهای اروپایی و بخش خصوصی و دولتی ایران را تسهیل کند و از تاثیر تحریمها آمریکا دور نگه دارد، اینستکس (Instex) خوانده میشود. این نام مخفف عبارت Instrument in Support of Trade Exchanges (ابزار حمایت از مبادلات تجاری) است.
پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای این کشور علیه ایران، کشورهای اروپایی طرف توافق وعده دادند تدابیری اتخاذ کنند که تهران از منافع اقتصادی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) بینصیب نشود.
به گزارش دویچه وله، گرچه ابزار حمایت از مبادلات تجاری هنوز راهاندازی نشده و در مورد کارآیی آن تردیدهای جدی وجود دارد، آمریکا با آن و هر اقدامی که تاثیر تحریمها بر ایران را تضعیف کند، به شدت مخالفت میکند.
سفیر ایالات متحده در برلین نحوه برخورد با ایران را تابع سیاست خارجی دولت کنونی آمریکا عنوان کرده و آن را "دکترین ترامپ" میخواند. او این سیاست را استراتژی "چماق و هویج" توصیف کرده و میگوید: «ما همزمان با اعمال تحریمهای هرچه شدیدتر، امکان گفتوگوهای مستقیم را نیز ارائه میکنیم تا ببینیم آیا نحوه رفتار کشورهای مورد نظر تغییر میکند یا خیر.»
ریچارد گرنل میگوید سیاست خارجی دولت کنونی آمریکا در مورد کرهشمالی به خوبی و در مورد ونزوئلا نیز "تا حدود زیادی" عمل کرده است. او اعتراف میکند که "دکترین ترامپ" تاکنون در ارتباط با روسیه موفق نبوده و در عین حال میافزاید: «اما ما فشار را افزایش و همزمان امکان گفتوگو را نیز ارائه میدهیم.»
به گزارش رادیو فردا، سفیر آمریکا در آلمان، نخستین مقام آن کشور در اروپا نیست که در مورد راهاندازی اینستکس موضع میگیرد.
نهم بهمن ماه، گوردون سوندلند، سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا، در مصاحبهای با بلومبرگ گفته بود ایالات متحده کسانی را که از سازوکار مالی اروپا به جز برای همکاریهای انساندوستانه استفاده کنند، مورد تحریم قرار خواهد گرفت.
در بیانیه وزرای اروپایی گفته شده بود «اینستکس از تجارت مشروع اتحادیه اروپا با ایران حمایت میکند، تمرکز آن هم عمدتا روی بخشهایی است که برای مردم ایران بسیار حیاتی هستند، از قبیل دارو، تجهیزات پزشکی و مواد غذایی».
106