به گزارش سرویس بینالملل جام نیـوز، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، این احتمال را مطرح کرده که کشورش از سیاست «چین یکپارچه» که عملا استقلال تایوان را به رسمیت نمیشناسد، در صورت عدم همکاری پکن در دیگر زمینهها کنار بکشد. او در عین حال از دیگر سیاستهای چین، از جمله در قبال کره شمالی نیز انتقاد کردهاست.
به گزارش وب سایت رادیو فردا، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، در مصاحبه خود با شبکه خبری فاکس، ۲۱ آذر ماه، گفته است «من نمیخواهم چین به من امر و نهی کند».
اشاره او به گفتوگوی تلفنیاش با رئیسجمهوری تایوان، خانم سای اینگوان، بود. گفتوگویی که طی دهههای گذشته، میان یک رئیسجمهوری یا رئیسجمهوری منتخب آمریکا و رئیسجمهوری تایوان، سابقه نداشته و با اعتراض رسمی چین روبهرو شد.
آمریکا در سال ۱۹۷۲، در «اطلاعیه مشترک چین و آمریکا» که به اطلاعیه شانگهای موسوم است، سیاست «چین یکپارچه» یا «تنها یک دولت چین» را میپذیرد، هرچند با نسخه ارائهشده از سوی پکن هم موافقت نمیکند.
در هر صورت در پی آن، ایالات متحده عملا تایوان (جمهوری چین) را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت نمیشناسد. بسیاری دیگر کشورهای جهان نیز چنین کردهاند و سفارتخانههای خود در تایوان را به دفاتری تغییر دادهاند که عملا همان کار سفارتخانه را انجام میدهد.
رادیو فردا در پایان افزوده است: سیاست، واحد پولی، گذرنامه و کلیه امور قضائی و نظامی و انتظامی تایوان، مجزا از جمهوری خلق چین و در دست دولتی انتخابیست. چین، تایوان را «استانی سرکش» توصیف میکند و در مورد رویکرد کشورهای دیگر نیز همواره واکنش نشان دادهاست.
202